magyar angol
Iveco Levantex

Levantex hírlevél

Regisztráljon hírlevelünkre!
=

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem, tájékoztatást kaptam a személyes adataim kezeléséről és a kapcsolódó jogaimról. Szeretnék feliratkozni a hírlevélre. Tudomásul veszem, hogy a hírlevélről bármikor leiratkozhatok.
Elérhetőség

Tel.: 06-1-435-3000
Fax: 06-1-230-2983

E-mail:
E-mailt megjelenít

Cím:

1044 Budapest, Ipari Park u. 2.

Csatlakozzon hozzánk
a Facebook-on!

Használt IVECO-t szeretnék! blog

Nem mind arany, ami fénylik… (avagy fontos, hogy egy járművet vásárlás előtt ne csak a külseje alapján ítéljen meg) - 2. rész

2. rész: Részecskeszűrő – Ha nem figyel oda, akár milliós kár is érheti!

Részecskeszűrő – Ha nem figyel oda, akár milliós kár is érheti!A használt teherautók rejtett hibáit bemutató cikksorozatunk második részében egy olyan alkatrészt veszünk górcső alá, amelynek a cseréje akár milliós vagy többmilliós tétel is lehet. Ez a modern kipufogórendszerek egyik fontos alkatrésze, a részecskeszűrő.

Az alábbi fényképen látható, hogy a megfelelő helyen, a megfelelő eszközzel vizsgált rácsszerkezetnek milyen állapotban kell lennie.

Részecskeszűrő – Ha nem figyel oda, akár milliós kár is érheti!
 
A részecskeszűrő kerámia betétje eldugulhat, lehet sérült külső behatástól, kívülről láthatatlan módon extrém hőhatások is tönkre tehetik vagy akár a sok városi használat is meg tudja akadályozni az öntisztulását. Bizony, ez a baj sem látszik kívülről, de a cseréje igen drága lehet!

Mire való ez a szerkezet?

A dízelmotorok tökéletlen égése közben korom keletkezik, ezt gyűjti össze a részecskeszűrő. A felhalmozódott kormot öntisztítási folyamat során elégeti, feltéve, ha tudja. Ehhez magas hőmérséklet (600-650 Celsius fok) és néhány perces folyamatos magas-fordulatszámú üzem szükséges, használattól függően, legalább egy tele tankolásonként.

Erről a regenerálási folyamatról általában a járművezető nem tud. Ha megszakítja, akár egymás után többször is, akkor a részecskeszűrő eldugulhat. Létezik szakműhelyben történő mosási folyamat is, de ez mindképp költséges, mert munka van vele, ráadásul az autó is áll, ahelyett, hogy pénzt termelne a tulajdonosának.

Még rosszabb eset, ha a rácsszerkezet sérült, vagy össze van törve külső behatás vagy extrém hőterhelés miatt. Ilyenkor sajnos csak a csere segít, ami igen drága tud lenni.

Az eltömődött részecskeszűrő először a motor teljesítményének a csökkenéséhez vezet, de az is előfordulhat, hogy egyszer csak megáll a jármű. Egy ilyen mentés csillagászati költségekkel járhat egy nyugati autópályán.

Bízza ránk járműbeszerzését és kerülje el az ilyen rejtett hibákkal járó kockázatot!

Keressen bennünket bizalommal:
Dunai Gábor, járműértékesítő: +36-20-539-5334, dunai@iveco-levantex.hu

Kapcsolódó bejegyzések:
1. rész: Hűtővíz hőmérsékleti kronológia – Tudta, hogy ez is befolyásolja gépjárműve élettartamát?

X

Visszajelzés

=